09 XBS starting issue ?

General Buell Chat. Home for The Tyre Thread and The Oil Thread, and any Buell related chat.
User avatar
Nutah
Posts: 10503
Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Current ride: X1 2001
Location: southampton

09 XBS starting issue ?

Postby Nutah » Wed May 18, 2022 4:45 pm

got a call from a friend , so I dropped around

history of bike is...
initially seemed like a TPS issue as it was iratic at certain throttle points
he put it away for a while , then the battery died so he renewed that
BUT
owner said he renewed the battery, but with an optimate connected to save loosing the ecm ?
I was wondering if it could have spiked the ECM ?

TPS as per 08 onwards has been done
plugged ecm spy into it & no fault codes are showing at all ?

it wont start , with a fully charged battery
ignition switch on pump cycles , but then it coughs as the starter is turning over

the injectors have been cleaned as they were not spraying correctly & now spray mist correctly

I was thinking if someone has a spare ECM to try swapping it over ?
cant see any loom damage at the headstock area
Feros Ferio

User avatar
barney
Posts: 3763
Joined: Mon Nov 07, 2011 7:10 pm
Current ride: Buell ulysses
Location: Telford

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby barney » Thu May 19, 2022 7:45 am

how old is the fuel ? this modern stuff don't like to sit around for to long before it starts going off, and cloging up the works, filters , injectors , pumps . a pressure gauge to check its reaching correct pressure would be nice to know that fuel system is ok , and a fresh tank of fuel woudn't go a miss.
with the " it was iratic at certain throttle points " before being " put it away for a while" did it fouled the plugs and needs a plug change , and once it does start, you still need to find out what the original cause of the "iratic at certain throttle points" .
Buell Ulysses XB12X 06/08

User avatar
Nutah
Posts: 10503
Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Current ride: X1 2001
Location: southampton

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby Nutah » Thu May 19, 2022 10:56 am

Cheers Barney
Sorry I should have said
Has had new plugs & fresh fuel pressure is good
I was thinking if the TPS sensor may be defective as it will run if you catch it with some throttle but cuts out if left
Feros Ferio

Jazzbutcher
Posts: 1603
Joined: Wed Aug 01, 2018 7:58 pm
Current ride: Buell 1125R

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby Jazzbutcher » Thu May 19, 2022 2:29 pm

Sounds like you're on the right track to me Don.
If everything else seems ok & it sounds like it is, it has to be one of the sensors. Plus your initial idea/thought that it may be the ECU, would also point me to the sensors before the ECU.
Good luck & well done so far.
Ride Safe & Stay between the hedgerows.

User avatar
barney
Posts: 3763
Joined: Mon Nov 07, 2011 7:10 pm
Current ride: Buell ulysses
Location: Telford

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby barney » Thu May 19, 2022 5:57 pm

Nutah wrote:Cheers Barney
Sorry I should have said
Has had new plugs & fresh fuel pressure is good
I was thinking if the TPS sensor may be defective as it will run if you catch it with some throttle but cuts out if left

:yt: or could be air leak ....manifold , or not sure if the 9 is same as 12 with blanking plug around throttle body area .
Buell Ulysses XB12X 06/08

User avatar
Nutah
Posts: 10503
Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Current ride: X1 2001
Location: southampton

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby Nutah » Fri May 20, 2022 9:40 pm

forgot to say it's a 1203cc :oooops:
Feros Ferio

User avatar
pash
proff. patpending
Posts: 14705
Joined: Wed May 06, 2009 8:20 pm
Current ride: Victoria Sponge
Location: Bristol - Gateway to all things good

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby pash » Sat May 21, 2022 6:15 am

What’s the fuel pressure?
Are the injectors connectors on the correct injector?
Did he replace the TPS?

I very much doubt it is the ECM.
08 Specialized Langster

User avatar
barney
Posts: 3763
Joined: Mon Nov 07, 2011 7:10 pm
Current ride: Buell ulysses
Location: Telford

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby barney » Sat May 21, 2022 6:56 am

Nutah Hopefully get it up and running soon with the help of Dr Pash :worthy: :yup:
Buell Ulysses XB12X 06/08

User avatar
Nutah
Posts: 10503
Joined: Tue May 05, 2009 8:00 pm
Current ride: X1 2001
Location: southampton

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby Nutah » Fri Aug 05, 2022 7:41 pm

...continued

fuel pressure is 43.5 edited.. it's supposed to be 49/50psi

tps reset done as it's an 09 , but no different sadly

have suggested a trip to see Maz :yup:
Feros Ferio

User avatar
barney
Posts: 3763
Joined: Mon Nov 07, 2011 7:10 pm
Current ride: Buell ulysses
Location: Telford

Re: 09 XBS starting issue ?

Postby barney » Sat Aug 06, 2022 7:03 am

:yup: :maz: :worthy: :worthy:
Buell Ulysses XB12X 06/08


Return to “Buell Chat”

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 1 guest