UK Buell Enthusiasts Group
http://www.ukbeg.com/forum/

XB12 has spark, primes but doesn't start
http://www.ukbeg.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=22343
Page 1 of 2

Author:  AB [ Sat May 13, 2017 9:03 am ]
Post subject:  XB12 has spark, primes but doesn't start

I had a look through the threads but couldn't find a similar problem. Probably my bad searches tbh.

Anyway. I'm on the M8 extension last Saturday, the bike has an initial loss of power - hundred meter maybe - before cutting out and coasting to a halt. Recovered home on a lorry...

I have a spark. All the fuses are intact. I have a fresh battery which is kept on a solarizer and the fuel pump can be heard to prime when the ignition is turned on. All the lights and dash lights come on.

I don't have spyware.

Before I arrange a trailer to my usual mechanic has anyone any ideas on what may have gone wrong?

It's a one owner, annually services, 17k, 2004 bike.

Thanks

Author:  conquistador [ Sat May 13, 2017 1:08 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

I'd give Maz a call if I was you, quickest way to find out

Author:  brother in buells [ Sat May 13, 2017 3:55 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

What does it do when pressing the start button?

Does it turn the engine over?

Author:  Nutah [ Sat May 13, 2017 4:09 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

check your wiring around the head stock for damage ?
after turning it over are the plugs getting wet i.e. any fuel
may be the injectors check the wiring on them too :yup:

Author:  AB [ Sun May 14, 2017 7:57 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Thanks for the replies.

I'll keep you posted.

Author:  AB [ Sun May 14, 2017 7:59 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Re engine turning over; everything appears as normal when I press the started beyond the engine not actually running. It's possible the 'turn over' is slightly higher in pitch... slightly... possibly.

Author:  DaveH [ Sun May 14, 2017 12:11 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Higher cranking rate would indicate less compression. Have a look in that direction

Author:  Maz [ Sun May 14, 2017 1:01 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Worst case scenario (because I'm a pessimist !)......oil pump drive gear stripped and taken out cam gears ?......or it's thrown its rear piston away lOl

Author:  AB [ Sun May 14, 2017 2:53 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Maz

It's in the back of my mind.

I'm in Scotland hence I've never visited.

AB

Author:  Maz [ Sun May 14, 2017 5:36 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Fingers crossed it's just a simple fix.....and if it is, maybe time to start thinking seriously about upgrading the pump drive :idea:

Author:  marcus_asparagus [ Sun May 14, 2017 8:15 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Oooooo, got me sweating now for the Uly. I've already done the Lightning but the old one came out looking like new. Changed it anyway as I was in there, but who can supply these drive gears now?

If anyone is getting a supply can they add me to the list? :4roz:

I need something for the mantle piece anyway!

Many thanks Mark.

Author:  AB [ Wed May 17, 2017 9:44 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Pushed the bike 0.9miles today which included a couple of hills...

James at JK in Stirling - who looks after the bike - reckons it's the fuel pump and, right enough the prime noise is different.

I told him no rush given I'd just rocked up with it.

I'll keep you all posted...

Author:  Nutah [ Wed May 17, 2017 11:49 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

get your mechanic to check the fuel pump cables, as they can chafe ...

viewtopic.php?f=8&t=14581&hilit=xb+fuel+pump+cable

Author:  Nutah [ Wed May 17, 2017 1:52 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

.....there's more

viewtopic.php?f=17&t=20610

Author:  AB [ Wed May 24, 2017 4:08 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Fuel pump is fine.

30psi on the front cylinder and nowt on the rear... The pessimist may well have been right.

Time to have a think :?

Page 1 of 2 All times are UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/