UK Buell Enthusiasts Group
http://www.ukbeg.com/forum/

XB12 has spark, primes but doesn't start
http://www.ukbeg.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=22343
Page 2 of 2

Author:  DaveH [ Thu May 25, 2017 2:53 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Tell the mech to rotate the engine, unload the rockers and pull the cam chest off. All should be revealed. Also an endoscope down the spark plug holes if he has one. One things for sure, it's gonna cost a few bob. :ill:

Author:  Nutah [ Fri May 26, 2017 8:47 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from= ... e&_sacat=0 :here:

endoscopes for mobile phones, a cheap way (if you have the phone) to see inside your engine :yup:

Author:  AB [ Tue May 30, 2017 7:33 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

If you were wondering whether to upgrade that oil pump drive wheel on your own bike the check this out in relation to my one owner bike:

2004-2005 Serviced by Harley Davidson Edinburgh thereafter by JK Motorcycles in Stirling:
2006 - JK Motorcycles - Fit new tyres, new tail light assembly and indicators - £279
2007 - Edinburgh HD - Service per schedule - £221
2007 - JK - New tyres - £234
2008 - JK - Full service - £363
2008 - JK - New battery - £67
2008 - JK - New tyres - £246
2009 - JK - Full service - £328
2010 - JK - Full service - £271
2010 - HD - Reset TPS - £19
2011 - JK - Full service - £314
2012 - JK - Full service and new tyres - £628
2013 - JK - Full service - £289
2014 - JK - Full service - £282
2016 - JK - Full service and new battery - £463
2017 - JK - Full service and new front brake pads - £378


MOT information
03/2017 - 17108 miles
08/2016 - 16471 miles
04/2015 - 16126 miles
04/2014 - 15651 miles
04/2013 - 15116 miles
04/2012 - 13475 miles
04/2011 - 12914 miles
04/2010 - 11994 miles
03/2009 - 9357 miles
03/2008 - 7343 miles

Get it done...

Author:  Tadpole [ Tue May 30, 2017 8:37 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

I take it from this that its not a happy engine at the moment then? :ill:

Author:  AB [ Tue May 30, 2017 12:29 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

It certainly isn't. Kinda deflated... the engine that is :?

Author:  AB [ Mon Jun 05, 2017 9:49 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Okay so this is how the story ends (for now anyway) and after three Buell motorcycles it is time for a change.

This one and a load of parts are now on eBay

https://www.ebay.co.uk/itm/201946349307

I'll put the link in For Sale too

AB

Author:  pash [ Mon Jun 05, 2017 10:27 am ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

That's sad. Take note those with an LH gear on their mantlepiece...

Author:  brother in buells [ Mon Jun 05, 2017 5:41 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

AB wrote:
Okay so this is how the story ends (for now anyway) and after three Buell motorcycles it is time for a change.

This one and a load of parts are now on eBay

https://www.ebay.co.uk/itm/201946349307

I'll put the link in For Sale too

AB


Dude ,your doing it wrong!
:sad1:

Author:  Tadpole [ Mon Jul 31, 2017 7:02 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

Dear all, the final part to this story :!:
So yes i bought the bike as I had an excellent low mileage engine to put straight in it. The original engine which I didn't bother even trying to start has sat in the corner miserably since it came out. Today in a mad five minutes I thought I would take a look at it. It turned over okay, no nasty noises, no grinding etc. Valves in right position, off with one set of valve gear, rotate and did the other. What no bent push-rods :?: Undo head bolts, lovely. Nothing much to see in there on either piston just a faint scuff on the front exhaust valve and the rear inlet valve. Anyway with the strain off the cams off comes the cam chest cover. Oh, perfect, no broken teeth, oil pump drive perfect, cam bushes perfect. Okay so back to the pistons, and all seems good in there, not even much wear to be seen, I haven't measured it yet. Having the heads off it was only two minutes to get the marked valves out, they are both slightly bent, just enough to stop them seating.
Okay so lets go back to the start of this story. It says "Anyway. I'm on the M8 extension last Saturday, the bike has an initial loss of power - hundred meter maybe - before cutting out and coasting to a halt. Recovered home on a lorry..." The giveaway is the M8 EXTENSION part. I would like to guess that having the bike with a shed load of revs on-board on the M8 EXTENSION one may have selected an incorrect gear that tipped the old girl well past the redline / rev limiter. This duly made things mash together indoors on the top end bending two valves one in each pot just enough to lose compression.
So we cant blame the oil pump drive for this one :roll:
The heads are now being sorted in the machine shop and some new valves fitted. I just thought it would be a good post to show what made this XB12 develop this...
" 30psi on the front cylinder and nowt on the rear... The pessimist may well have been right."
Remember a size 11 boot can make it happen :old:
Could shortly be seen in For Sale in bits ! One lump or two :hehe: :hehe: :hehe:

Author:  Nutah [ Mon Jul 31, 2017 10:55 pm ]
Post subject:  Re: XB12 has spark, primes but doesn't start

:yup: :sun:

Page 2 of 2 All times are UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/