Last visit was: Sun Dec 17, 2017 7:09 pm It is currently Sun Dec 17, 2017 7:09 pm

All times are UTC+01:00




 [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Running rich
PostPosted: Fri Nov 04, 2016 9:47 am 
Offline

Joined: Thu Aug 25, 2016 2:22 pm
Posts: 122
Current ride: XB 9 SX
Noted as I pulled up at work this morning that the XB was chuffing a little bit more smoke than usual, over rich type smoke not oil burning.
Also during the run in on a couple of occasions during acceleration it would miss and there were two backfires - they both happened in the first half mile so I put it down to a cold engine.

What could cause the smoke, maybe a temp sender on the way out?

How buell meter the air intake, is it purely via TPS or is there a MAF type setup?


Top
   
 
 Post subject: Re: Running rich
PostPosted: Fri Nov 04, 2016 10:54 am 
Offline
proff. patpending
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 8:20 pm
Posts: 14228
Current ride: Victoria Sponge
Location: Bristol - Gateway to all things good
Here's one I prepared earlier.

The diagrams (if you scroll down) will help...

http://www.ecmspy.com/tgv2/guide2.shtml

_________________
08 Specialized Langster


Top
   
 
 Post subject: Re: Running rich
PostPosted: Fri Nov 04, 2016 12:33 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 25, 2016 2:22 pm
Posts: 122
Current ride: XB 9 SX
Thanks for that, I'll admit I skimmed through for now, printed it for digest later.

But I'd guess that the misfire issues are occurring in closed loop or at the transition from open to closed.
And the smoke is definitely at open loop mode i.e. closed throttle/idle revs

Do you have any test specs for the engine temp sensor? My first suspicion is that it might be adding the wrong conversion factor to the map.

Conversely I also have popping on the overrun and whilst it sounds awesome it's also a sign of a weak mixture - but probably more likely to be an air leak in the aftermarket pipe, probably on the rear header knowing my luck.


Last edited by regcheeseman1 on Fri Nov 04, 2016 12:41 pm, edited 1 time in total.

Top
   
 
 Post subject: Re: Running rich
PostPosted: Fri Nov 04, 2016 12:39 pm 
Offline
proff. patpending
User avatar

Joined: Wed May 06, 2009 8:20 pm
Posts: 14228
Current ride: Victoria Sponge
Location: Bristol - Gateway to all things good
Popping is also a sign of incomplete burn, so lean or over retarded ignition...

Idle on XBs is closed loop.

Look at the engine temp that the ECM thinks it is measuring using ECMSpy.

_________________
08 Specialized Langster


Top
   
 
 Post subject: Re: Running rich
PostPosted: Fri Nov 04, 2016 12:47 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 25, 2016 2:22 pm
Posts: 122
Current ride: XB 9 SX
pash wrote:
Popping is also a sign of incomplete burn, so lean or over retarded ignition...

Idle on XBs is closed loop.

Look at the engine temp that the ECM thinks it is measuring using ECMSpy.



Yes closed loop - sorry, brain fart.

If I look at the ECM engine temp, if there's a fault I assume it'll be a mile out not a few degrees?

I have ECMSPY and a lead but haven't had the guts to plug it in and even attempt a TPS reset yet - that has to be my first job.


Top
   
 
 [ 5 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited